Voda Malih Divova
Naši divovi
Autor: Zoran Vulinović

ZAR NIJE DIVNO BITI DIV

Naši divovi

Divovi udruženi u Obitelj prijatelja vode

Diljem Šibensko-kninske županije će se razvojem ovog projekta postaviti prepoznatljive ploče punionica vode. Saznajte što to podrazumijeva te kako su naši lokalni divova pokazali veliko srce i uključili u jedinstvenu inicijativu promocije pitke vode i dizanja svijesti o važnosti očuvanja lokalnih resursa.

Totalno drukčiji od drugih

Šibensko-kninska županija se posljednjih godina po svojoj poduzetnosti i brojnim projektima sve više izdvaja od ostatka obalne regije. Fokus javnosti privlače realizirani infrastrukturni i mega projekti, ali i kreativnost ideja kojima se involvira lokalna zajednica. Već je mnogo koraka postignuto k jačanju lokalnog karaktera i duha koji svake godine još jače manifestira kako turizam i ostale grane naših života mogu ostvariti uspješnu simbiozu na dobrobit svih uključenih.


Od 2024. dolazi još jedna novost u obliku uspostave mreže punionica pitke vode: na preko 20 lokacija javnih česmi u županiji te u preko 50 ugostiteljskih objekata koji će svojim gostima za stolom nuditi pitku vodu te nadopunjavati njihove višekratne boce na šankovima. Svi objekti nose prepoznatljivu oznaku "refill" stanice: "Zaštitinik Vode Malih Divova."

Dobri domaćini

Ovim udruživanjem objekti pokazuju pripadnost većoj ideji od svog osnovnog ugostiteljskog "zanata" - podupiru bitnu inicijativu koja može polučiti rezultate samo širokom primjenom i podrškom proizašlom iz aktivacije same lokalne zajednice. Pokazujući svojim primjerom kako se doma živi, i naši gosti će prihvatiti sugerirano ponašanje, pogotovo kada je to obojano zdravim ponosom i konkretnom akcijom koja manifestira pripadnost svome kraju. 

Neka naša priča poteče

Voda Malih Divova je ime dano privlačnom značenju vode koja povezuje posjetitelje i lokalnu zajednicu da na sveprisutan način osvijestimo važnost očuvanja pitke vode našeg kraja. Također nas motivira da zajedničkim snagama sprovedemo u djelo nužne promjene u ponašanju izbjegavajući nepotrebnu ambalažu. Borbom protiv jednokratnog komoditeta pružamo primjer na nacionalnoj razini kako svaka prava promjena dolazi iz srži same zajednice koja mora svojim primjerom pokazati brigu i odlučnost, da bi se takav standard ponašanja prenio i na posjetitelje te dao motivaciju drugim akterima za promjenom na svom području. 

__________________

Upoznaj ugostitelje koji su se udružili u ovu inicijativu, nadopuni svoju bocu prilikom sljedećeg posjeta i podsjeti se što stoji ima mističnog naziva Voda Malih Divova. 

Natoči svoju bocu i ponesi našu priču! Ako si i ti vlasnik turističko-ugostiteljskog objekta, pokaži da si i ti div: udruži se u mrežu punionica pitke vode Šibensko-kninske županije i neka tvoj objekt ili lokacija postane prepoznatljivo mjesto nadopune vode kojom su stasali toliki divovi ovog kraja.