Voda Malih Divova
Čista pitka voda jedan od fokusa i svjetskog youtubera MrBeast

22.02.2024.

Čista pitka voda jedan od fokusa i svjetskog youtubera MrBeast

Najnoviji video američkog YouTubera MrBeasta, u kojem kaže da je sagradio 100 bunara diljem Afrike, izazvao je složene reakcije na internetu od trenutka kad je objavljen početkom studenoga 2023. Osim obilaska i bušenja bunara u Kamerunu, Keniji, Somaliji, Ugandi i Zimbabveu, MrBeast se osvrnuo na inertnost i nefunkcioniranje tamošnjih vlada, donirao opremu lokalnim školama te omogućio prikupljanje sredstava za podršku lokalnim organizacijama koje se bave pitanjima pristupa pitkoj vodi. U roku nekoliko dana se tako prikupilo više od 300.000 dolara.

Novi bunari će osigurati čistu pitku vodu za do 500.000 ljudi, najviše djece jer je glavni fokus stavljen na sela i njihove škole. Video je zanimljiv i visoko kvalitetno produciran, pun simpatičnih i emotivnih trenutaka koji širokoj publici u vrlo kratkoj minutaži pokazuju kakav problem predstavlja negdje na svijetu ono što se u vodom bogatim područjima još uvijek često shvaća zdravo za gotovo. 

MrBeast, pravim imenom Jimmy Donaldson, je trenutno najpopularniji kreator na YouTubeu, s više od 240 milijuna pretplatnika. Postao je poznat po svojoj filantropiji, objavljivanjem videa u kojima je primjerice sponzorirao 1000 operacija katarakte kod slijepih ljudi i kupio odgovarajuću protetiku za 2000 osoba koje si to nisu mogle priuštiti. Uslijed takvih akcija, i ova afrička je svakako specifičan spoj dobre namjere i moći današnjih viralnih društvenih medija.

 

 

Izvori:
https://edition.cnn.com/2023/11/06/africa/mrbeast-100-wells-africa-intl-scli/index.html
Naslovna: Pexels -
Dalmar Travels:
https://www.pexels.com/photo/african-child-on-a-farm-among-tropical-trees-13799233/