Voda Malih Divova
Održivost na djelu uz atraktivan dizajn: Šibenik dobiva nove javne česme
Autor: Ante Filipović Grcić

20.02.2024.

Održivost na djelu uz atraktivan dizajn: Šibenik dobiva nove javne česme

Uz mrežu punionica naših ugostitelja, u gradu Šibeniku se razvija se i mreža javnih česmi. Novost je da je usvojen novi dizajn javnih česmi za čiji je izgled zaslužan lokalni autor produkt dizajna Ante Filipović Grčić. Suvremeno i funkcionalno rješenje je dio projekta "Prevencija, sanacija i edukacija o posljedicama klimatskih promjena“, financiran sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a uključuje aktivnosti izrade plana zaštite od suše i upravljanja vodom u poljoprivredi za Grad Šibenik, i jačanje zelene infrastrukture.

Očekuje se izrada prototipa te postavljanje 10 ovakvih česmi na frekventne lokacije u gradu.

"Česma ima tri načina za pijenje i punjenje vode te zadovoljava najviše higijenske standarde. Visoko je ekološki učinkovit proizvod, a u vizuri gradskih ulica gotovo je neutralan. Isti visoki standardi higijene primjenjuju se i za kućne ljubimce, dizajnirajući posebni dovod svježe i čiste vode samo za njih" - pojašnjeno je iz Grada Šibenika.

Sam dizajn je i suptilan podsjetnik na vremena kada su u Šibeniku naši stari vodili računa i o žeđi životinja te ugrađivali kamene posude za vodu u Kalelargi, imena "Amor d'cani".

Svaka lokacija javne česme će biti označena i na interaktivnoj karti Vode Malih Divova, kao i česme koje su već u funkciji u ostatku županije.