Voda Malih Divova
Povijesna suša pogađa Španjolsku

05.03.2024.

Povijesna suša pogađa Španjolsku

Iako nije toliko jaka i razorna nepogoda poput požara na Havajima ili uragana Freddy, suša u Španjolskoj obilježava najsušniju godinu u povijesti, i već je koštala oko 2.400 milijuna eura. Ovakav ekonomski pokazatelj pomaže da svi kolektivno shvatimo posljedice klimatskih promjena i da ih postavimo u realni kontekst iako nismo možda izravno pogođeni spomenutom nepogodom.

Također, suša koja je započela 2023. i još traje, je prema ovim ekonomskim pokazateljima španjolsku sušu smjestila među 10 nepogoda koje su uzrokovale najviše materijalne štete na cijelom svijetu, prema analizama organizacije Christian Aid.

Posebice su pogođene regije Andaluzija i Katalonija, gdje se na redovnoj bazi izvještaja o stanju rezervi vode koje su mjestimice pale na ispod 10%. Već mjesecima ne rade fontane, a zabranjena je upotreba pitke vode za pranje automobila, održavanje golf terena, punjenje bazena, navodnjavanje vrtova za dekorativne upotrebe itd. 

Katalonija je pokrenula kampanju za uštedu vode sa sloganom "voda ne pada s neba" s kartama stupnjeva alarma na javnim površinama:

Stupanj pogođenosti sušom u Kataloniji prema općinama.
Izvor: https://as.com/actualidad/sociedad/asi-queda-el-mapa-de-la-sequia-en-cataluna-tras-la-emergencia-en-ter-llobregat-n/

 

 

Poruka kampanje je jasna i alarmantna: ne računamo više na vodu s neba. Iza ove poruke se u biti komunicira rješenje: Kataloniji su odobrena sredstva za izgradnju dva velika postrojenja za desalinizaciju uz obalu, investiciju vrijednu skoro 500 milijuna eura.

Za to vrijeme na jugu, u Andaluziji pokušava smanjiti osobna potrošnja gdje se već i vide rezultati uštede oko 20%. Unatoč tome, početkom ove godine masovno se instaliraju mjerni uređaji za potrošnju vode na vodećim mjestima okupljanja i frekvencije poput zračnih luka, trgovačkih centara, hotela, sportskih terena, luka itd.

Voda te treba isto kao što ti trebaš nju - kampanja sa savjetima za odgovorno korištenje vode u Andaluziji; elaguatenecesita.com

Posljedice su zasada ogromne za gospodarstvo pogotovo jer je Španjolska jedan od najvećih europskih proizvođača hrane. Samo za primjer, maslinovo ulje je zbog slabog uroda poskupilo u samoj Španjolskoj tri puta. 

Suša u Španjolskoj je samo potaknula i neka šira shvaćanja ove pojave. U tom kontekstu, predviđanja stručnjaka ističu jednu alarmantnu najavu: od 2030. europski kontinent bi se mogao suočiti s "mega-sušom" koja bi mogla imati trajanje i do 5 godina. 

Izvori:

https://www.elespanol.com/malaga/malaga-ciudad/20240125/malaga-controlara-gasto-agua-grandes-consumidores-aeropuerto-industrias-centros-comerciales/827667326_0.html

https://www.elespanol.com/malaga/20240201/medidas-ahorrar-agua-municipios-malaga-cortes-presion-obras-urgencia/829167185_0.html

https://www.eldiario.es/sociedad/sequia-espana-10-desastres-climaticos-costosos-ano-mundo_1_10794595.html
https://www.reuters.com/world/europe/spain-invest-502-mln-desalination-plants-catalonia-amid-drought-2024-02-05/

https://www.miragenews.com/ub-institute-eastern-catalonia-faces-worst-1183245/

Naslovna fotografija:
Martin Klass: https://pixabay.com/photos/desert-ground-rock-spain-sand-dry-5439235/