Voda Malih Divova
IMAMO NAJVIŠE SREDNJOŠKOLCE U EUROPI
Autor: Miranda Trklja

NAŠI PRETEKLI NIZOZEMCE, I TU NIJE KRAJ!

Imamo najviše srednjoškolce u Europi

Očito natprosječni

Visina se, pogotovo kod muškaraca uvijek smatrala dobrom fizičkom odlikom, a nepobitno je da naše podneblje obiluje osobama natprosječne visine. No, jeste li ikada razmišljali kako to da baš u našoj zemlji biti visok i nije neka rijetkost? Posebice je to vidljivo u nekim regijama. Točnije, hrvatski krški kraj po mnogim istraživanjima upravo pokazuje nevjerojatnu statistiku: naši su srednjoškolci trenutno najviši na svijetu, a bebe rođene u šibenskoj bolnici su desetljećima već najveće ne samo u našoj državi, nego i druge najveće rođene u cijelom svijetu!

Čiinjenicu o visokim srednjoškolcima potkrepljuje istraživanje provedeno 2016. od strane Masarykova sveučilišta u češkom Brnu, Gimnazije u Metkoviću, Fakulteta sporta u crnogorskom Nikšiću i Ekonomske škole iz crnogorskog Bara, a koje je objavljeno 2019. godine u PeerJ, uglednom znanstvenom časopisu.

"Kada se pobroje i usporede svi rezultati, prosječna visina mladića je 182,6 cm u svih osam (obalnih) županija, dok je u četiri dalmatinske županije taj prosjek 183,7 cm, a zbog čega su znanstvenici i izvukli zaključak da u Dalmaciji trenutno žive najviši mladići na svijetu." 

Genetski potencijal prognozira daljni rast

Istraživanje također navodi da naš genetski potencijal još uvijek nije u potpunosti ostvaren, za razliku od drugih visokih naroda, što ostavlja vrlo izvjesnu mogućnost da postanemo najviši narod na svijetu. Stoga je i sam naziv istraživanja vrlo znakovit: "Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali".

Spomenuti visoki srednjoškolci su ništa više nego odrasle šibenske bebe. Uobičajena scena dugonogih dvometraša na košarkaškom igralištu je nešto što je ugrađeno u našu kulturu, i s vremenom smo tu pojavu usvojili kao vlastitu, kao dio našeg identiteta i prepoznatljivosti. 

Dobitna formula

S vremenom vrlo vjerojatno možemo očekivati vijest o tome da ovo naše područje krije specifičnu, ali i idealnu kombinaciju životnih uvjeta koji pogoduju ovako pozitivnom trendu koji se bazira na jednom od najupečatljivijih karakteristika svakog čovjeka na Zemlji: njegovoj veličini. 
Veličina se dostiže rastom, a rastemo iz punog, bujajućeg života, koji je baš ovdje, u dalmatinskom kršu, pronašao svoju formulu za ispoljiti svoje maksimume.


Izvor: The coast of giants: an anthropometric survey of high schoolers on the Adriatic coast of Croatia; https://peerj.com/articles/6598/