Voda Malih Divova
OVO NIJE SAMO VODA
Autor: Aleksandar Gospić

NEKA PRIČA POTEČE

Ovo nije samo voda

Pioniri održivosti

Šibensko-kninska županija je odlučila postati pionirom održivosti na terenu. Od početka 2024. godine donosi konkretne korake kako održivi turizam spojiti s involviranom lokalnom zajednicom za zajedničko promicanje zaštite prirodnih resursa. 

Inicijativa koje mijenja svijet nabolje

Inicijativom koja promiče korištenje višekratnih boca za vodu, ugostiteljsku ponudu primarno pitke vode svojim gostima, te javno dostupnu pitku vodu, Turistička zajednica šibensko-kninske županije predvodi pokret mijenjanja navika koje su nužne u svrhu očuvanja prirodnih resursa, smanjenja otpada te promicanja vrijednosti regije koja je dom Malih Divova. 
Voda Malih Divova je inicijativa za dostupnost, očuvanje i promociju pitke vode Šibensko-kninske županije.

Zašto voda

Šibensko-kninska županija obiluje vodnim resursima, koji su i sami bili predmetom brojnih istraživanja kvalitete, snage vode, krškog reljefa. Danas, upravo voda, u kombinaciji s morem, čini ovu županiju nevjerojatno privlačnom destinacijom za posjetitelje koji cijene očuvanu prirodu, autohtoni ambijent i lokalni karakter. 
Ono što daje posebnu motivaciju svima uključenima je činjenica da mreža punionica funkcionira kao velika obitelj prijatelja vode, koja čini partnere inicijative ponosnima što zajednički promiču zdrave navike i pozitivan stav prema vlastitom kraju. 

Voda Malih Divova – naš SUPERBRAND

Šibensko-kninska županija ima više od pitke vode koja izvire iz dalmatinskog krša.
Mi imamo vodu s pričom. Točnije, više njih.

Znate li...
Šibenski liječnici su istraživanjem došli do saznanja da su naše novorođene bebe najveće u Hrvatskoj i cijeloj Europi, i čak druge po veličini na cijelom svijetu, poslije najvećih novorođenih beba koje su potekle iz indijskog plemena Cherokee.

Skandinavci su među najvišima na svijetu, te također imaju najkvalitetniju vodu.
Prosječna visina šibenskog srednjoškolca je 184,2 cm. 
Za usporedbu, najviši narod na svijetu su Nizozemci s prosječnom visinom od 180 cm.

Jedna priča nas vodi u 19.stoljeće... Čitajući putopise engleskih putopisaca koji su obilazili naš kraj u 19.stoljeću, osim što nisu ostali ravnodušni prema ljepotama šibenske katedrale i rijeke Krke, svi redom su primjetili i bili fascinirani fizionomijom i stasitošću ovdašnjih stanovnika za koje pišu kako su krupni i jaki, kršni i stasiti domaćini.

Ove priče su ugledale svjetlo dana u pravom trenutku. 

Sada je pravo vrijeme. Neka naša priča poteče!

Poziv – UJEDINJENI U PROMJENI

Ako ste uskoro u našoj županiji, potražite prepoznatljivu ploču s oznakom „Punionica vode“ / „Refill stanica“ kraj ulaza u ugostiteljske objekte te znajte da ćete u ovom objektu biti posluženi besplatnom pitkom vodom, a na šanku ste dobrodošli zamoliti nadopunu svoje višekratne boce.  Kroz mrežu punionica pitke vode, oznaka „Refill stanica“ u našoj županiji nikad nećeš ostati žedan. 
Mreža punionica funkcionira kao velika obitelj ugostitelja - prijatelja vode,  koji postaju time partneri inicijative ponosni što zajednički promiču zdrave navike i pozitivan stav prema vlastitom kraju i vlastitom identitetu. 
Čak i pod cijenu kratkoročnog profita. 

Naša voda je pitka i zdrava, ona se ne može i ne želi upakirati niti distribuirati. 
Nju možete naći samo na izvoru.
Dobrodošli u Šibensko-kninsku! Nazdravite boljem životu Vodom Malih Divova!