Voda Malih Divova
ŠTO ZNAČI VODA MALIH DIVOVA

PROMIJENIMO NAVIKE I PROMIJENIT ĆEMO SVIJET

Što znači Voda Malih Divova

Voda Malih Divova je inicijativa koja ima za cilj započeti promjenu ponašanja na našem području te učiniti ga prepoznatljivim upravo po zdravom podneblju i čistoj vodi iz kojeg su stasale generacije malih divova. 
Pomozi i ti ovu ideju, i svjesno izbjegavaj nepotrebnu kupnju vode u jednokratnoj ambalaži. 

Tako mali korak, a tako divovski učinak.

Neka te motivira nekoliko alarmantnih činjenica:

 • Na planetu bogatom vodom, prijeti nestašica vode. Naše tzv. "plavo zlato budućnosti", naša najosnovnija živežna namirnica, koja je jednom bila ljudsko pravo, danas postaje sve više vrijedna roba, trgovačka roba, sve traženija i skuplja.
 • Korištenje jedne javne česme, može uštedjeti 1 000 000 plastičnih boca! Također, voda u boci je tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja.
 • Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode! Čak 80% tih boca se ne reciklira, nego završava direktno na deponiju otpada.
 • Za razgradnju jedne plastične boce treba oko 1000 godina.
 • Procjenjuje se da na svaku litru vode u boci se potroše tri litre vode za njezinu proizvodnju.
 • Nema dokaza da je voda iz boce zdravija od one iz vodovoda. Što se tiče pakiranja i mogućnosti otpuštanja štetnih tvari prilikom stajanja ili zagrijavanja, najpouzdanija se dokazala staklena ambalaža.
 • Plastična boca nije samo otpad. Osim energije koja je utrošena u njenu vlastitu proizvodnju, njeno zbrinjavanje također nastavlja ovaj potrošni niz. U jednoj boci možemo sagledati njen cijeli životni ciklus: od tvorničkog punjenja, transporta, pakiranja pa do deponiranja ambalaže, tj. njenog prikupljanja, sortiranja, transporta te recikliranja (koje se može provoditi samo određen broj puta).
 • Europska regulativa za proizvodnju vode u bocama je manje stroga nego za vodu iz slavine.
 • Pojačana upotreba vode u boci je u povijesti uzrokovana upravo strahom od zagađenja. Tako je u Francuskoj između 1780. i 1789. godine flaširana voda postala moderna da bi se uskoro samo u Parizu prodavale 22 vrste vode. Cijena pinte takve vode je bila jednaka jednodnevnoj radničkoj nadnici (!)
 • I u SAD-u je porijeklo korištenja vode u boci nastalo zbog zagađenja u brzo razvijajućim gradovima. U prvoj polovici 20. stoljeća, naraštaji Amerikanaca su se naučili izbjegavati vodu koja nije posebno provjerena ili flaširana. Pijenje vode iz neprovjerenih izvora je tako skoro pa iščezlo iz navika današnjih generacija, te postoji samo kao podsjetnik na djetinjstvo ili neku romantičnu prošlost.
 • Danas, Amerikanci potroše 30 milijardi (!) litara flaširane vode u vrijednosti od 10 milijardi dolara. 3 od 4 Amerikanca piju flaširanu vodu, a svaki peti isključivo flaširanu iako je dokazano da nema razlike spram vode iz slavine.
 • Ljudsko tijelo tvori 25% čvrstih tvari, a 75% vode. Čovjek prosječne težine nosi u sebi 50 litara vode. Mozak, naš vitalni organ, se sastoji 85% od vode. Voda nam je dana, to ne propitujemo, ali ta ista voda također nema nikakve alternative. Stoga je očuvanje vode naš primarni zadatak za budućnost naše i nadolazećih generacija.
 • Podaci o globalnom zagađenju pitke vode su alarmantni - WHO navodi da je onečišćena voda uzrok 80% oboljenja u svijetu. Onečišćena voda ubija oko 15.000 ljudi dnevno. Do 2040. godine količina pitke vode bi se mogla čak upola smanjiti!
„Nameće se hitna potreba da se odgaja za ekološku odgovornost: odgovornost prema sebi; odgovornost prema drugima; odgovornost prema okolišu. To je odgoj koji se ne može temeljiti jednostavno na osjećaju ili na mutnoj želji za povratkom u "izgubljeni raj". Pravi odgoj za odgovornost sadrži autentično obraćenje u načinu razmišljanja i u ponašanju. „- Ivan Pavao II, Vatikan, 1989.
"Kriza vode najprisutnija je, najozbiljnija i najnevidljivija dimenzija ekološkog pustošenja Zemlje." - Vandana Shiva, jedna od vodećih indijskih fizičarki

ŠTO MOŽEŠ UČINITI TI?
Kada putuješ - nosi svoju višekratnu bocu.
Poštuj vodu i troši je odgovorno. 
Raspitaj se gdje možeš nadopuniti svoju bocu pitkom vodom.
Kad dođeš kao gost, budi div - pij pitku vodu i zapamti ovu priču. 

Mali korak, divovska odgovornost
Kako biti divom fizički je poprilično jasno. Međutim, divom možemo postati i veličinom našeg srca, odlučnošću svojih stavova i odgovornog ponašanja. Div je i onaj koji skrbi o svojoj zemlji, svojoj vodi, svojoj lozi i svom kraju. Div je svatko tko stavi svoje trenutne interese po strani za zajedničko opće dobro. 

Sačuvajmo svoje izvore, svoju vodu, pokažimo svojim primjerom što znači očuvati ono što je vrijedno, ostavimo nadolazećim generacijama čistu vodu, nezagađeno tlo i ovu priču lijepog imena iza koje se krije način života, ali i vrijednost koju pričamo dok je u zbilji živimo. 

Posjeti nas, i provjeri na terenu: Posluži se pitkom vodom na preko 20 javnih česmi vodoopskrbe te u preko 50 punionica vode (restorana i kafića) koji su udruženi u ovoj priči stali na stranu dobrog domaćinstva i primijenjene održivosti, te ti nude nadopunu tvoje boce ili ti serviraju domaću vodu šireći i gradeći dalje našu priču. Pronađi sve lokacije na karti: LINK te saznaj više o Vodi Malih Divova Šibensko-kninske županije.

Osim ovog kraja, naša nas Zemlja treba. Ali, da bismo pomaknuli planinu, krećemo od prvog kamena, svog vlastitog. Što možeš i ti učiniti u svom mjestu? 

Budi velik kada je potrebno! Budi div, čuvaj vodu i odbaci nepotrebnu ambalažu.